Θερινά Πανεπιστήμια


Τα Θερινά Πανεπιστήμια (Summer Universities) είναι είδος ευρωπαϊκών events που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη και στόχος τους είναι η δημιουργία ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος, φέρνοντας κοντά 20 με 40 νέους από κάθε άκρη της Ευρώπης για λίγες μέρες. Πρόκειται ουσιαστικά για δεκάδες προγράμματα ανταλλαγών που διοργανώνονται από νέους για νέους και σου δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολυπολιτισμικό θησαυρό της ηπείρου. Γεννήθηκαν το 1988 και αποτελούν τη μακροβιότερη, αλλά και σημαντικότερη δράση στα πλαίσια της AEGEE. Προάγουν την ανεκτικότητα και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των φοιτητών, την κατάργηση των εθνικών συνόρων και την δημιουργία μίας ενιαίας, πλούσιας Ευρωπαϊκής ταυτότητας.

SUCT2013_logo_keyofsummer

Τα Θερινά διαρκούν από μία έως τέσσερις εβδομάδες. Όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές εκδηλώσεις της AEGEE, έτσι και στα Θερινά το μέσο κόστος συμμετοχής είναι εξαιρετικά χαμηλό, καθώς οι διοργανωτές φροντίζουν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από χορηγούς, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος διοργάνωσης. Συγκεκριμένα το κόστος κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 140 μέχρι 196 ευρώ (max 10 – 14 ευρώ την ημέρα) και διαφέρει ανάλογα με την διάρκεια και το είδος του Θερινού.

Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:

  • Διαμονή (συνήθως σε hostels, φοιτητικές εστίες ή ακόμα και σε camping ή χώρους γυμναστηρίων)
  • Ημιδιατροφή ή πλήρης διατροφή (πρωινό και τουλάχιστον ένα ακόμη γεύμα)
  • Μεταφορικά έξοδα κατά τη διάρκεια του Θερινού (π.χ. πούλμαν, ακτοπλοϊκά)
  • Όλα τα έξοδα των δραστηριοτήτων του προγράμματος (π.χ. είσοδοι σε μουσεία/αξιοθέατα, ξεναγήσεις, αθλητικές/πολιτισμικές δραστηριότητες κτλ.)

Στο κόστος συμμετοχής δεν περιλαμβάνονται:

  • Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον τόπο διεξαγωγής του Θερινού (π.χ. αεροπορικά)
  • Προσωπικά έξοδα

Το 2017 θα πραγματοποιηθούν συνολικά 65 Θερινά Πανεπιστήμια, τα οποία μπορείτε να βρείτε μαζί με πολύ περισσότερες πληροφορίες για κάθε Θερινό Πανεπιστήμιο ξεχωριστά, στο παρακάτω link:

Summer Universities 2017 Official Website

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 25 Απριλίου 2017.

Κατά τη διάρκεια των Θερινών λαμβάνουν τόπο διάφορες δραστηριότητες, κυρίως πολιτισμικού, επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων: μαθήματα ξένων γλωσσών, πλήθος σύντομων μαθημάτων (workshops) ποικίλης θεματολογίας, πολιτισμικές δραστηριότητες που μπορεί να αφορούν στην πληροφόρηση για την κουλτούρα και την ιστορία της εκάστοτε περιοχής ή/και δραστηριότητες μιας διαφορετικής θεματικής, όπως προσφορά εθελοντικής εργασίας και περιβαλλοντολογικές δράσεις.

Φυσικά δεν γίνεται να απουσιάζει το fun στοιχείο από τα Θερινά, με ξέφρενα parties (με αποκορύφωμα το περίφημο “European Night” που έχει γίνει θεσμός πλέον των Θερινών Πανεπιστημίων), πολύ γέλιο και δεκάδες στιγμές που θα σου μείνουν πραγματικά αξέχαστες! Πέρα από τα μαγευτικά μέρη που θα επισκεφθείς, ο κόσμος που θα γνωρίσεις και οι φίλοι που θα κάνεις απ’ όλη την Ευρώπη καθιστούν τα Θερινά Πανεπιστήμια εμπειρία ανεκτίμητης αξίας!

Θερινά Πανεπίστημια 2017

Τα Θερινά Πανεπιστήμια διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:

1. Summer Courses (SC)

Τα Summer Courses έχουν διάφορες θεματικές που μπορεί να έχουν σχέση από τη μαγειρική και τον χορό μέχρι τον αθλητισμό, το περιβάλλον ή τη γλώσσα. Όποια κι αν είναι η θεματική τους συνδέεται πάντα με την τοπική κουλτούρα.

2. Summer Courses Plus (SC+)

Πρόκειται για Summer Courses που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα του training και διαρκούν περισσότερο. Περιέχουν περισσότερες ώρες εντατικών workshops που πραγματοποιούνται συνήθως από ειδικούς & επαγγελματίες καθηγητές.

3. Travelling Summer University (TSU)

Τα Θερινά Πανεπιστήμια που διοργανώνονται από 2 ή περισσότερες αντένες και στην διάρκειά τους οι συμμετέχοντες επισκέπτονται & διαμένουν σε τουλάχιστον 4 διαφορετικές προορισμούς ονομάζονται Travelling Summer Universities.

Στόχος είναι να αντιληφθούν οι συμμετέχοντες τις διαφορές του τρόπου ζωής και τις κουλτούρας των περιοχών που θα επισκεφτούν και να απολαύσουν τις ομορφιές της Ευρώπης. Τα μέρη που θα επισκεφτούν μπορεί να βρίσκονται στην ίδια ή σε διαφορετικές χώρες.

Πώς μπορώ να κάνω αίτηση σε κάποιο Θερινό Πανεπιστήμιο;

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά με τον εξής τρόπο:

Αφού κάνεις log in χρησιμοποιώντας το username και password που έλαβες κατά την εγγραφή σου στην AEGEE-Athina, συμπληρώνεις την αίτηση με τα στοιχεία που σου ζητούνται. Μπορείς να επιλέξεις από 1 μέχρι 3 προορισμούς και να γράψεις ένα ενθουσιώδες motivation letter που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα ήθελες να συμμετάσχεις στα εκάστοτε Θερινά.

Μόλις λήξει η προθεσμία, οι διοργανωτές κάθε Θερινού λαμβάνουν όλες τις αιτήσεις και κάνουν άμεσα την επιλογή των participants. Σε περίπτωση που δεν σε πάρουν, έχεις την ευκαιρία να ξανακάνεις αίτηση σε κάποιο ενδεχόμενο Open Call για να γεμίσουν οι θέσεις άλλων Θερινών!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το θερινό πανεπιστήμιο που διοργάνωση η AEGEE-Athina; Δες εδώ!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς φυσικά να επικοινωνήσεις μαζί μας.