Θερινό Πανεπιστήμιο AEGEE-Athina 2017!

Τον Ιούλιο 2017 η AEGEE-Athina πραγματοποίησε ένα από τα πιο επιτυχημένα θερινά πανεπιστήμια στην ιστορία της. Περισσότεροι από 35 νέοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκαν την Αθήνα και τη Νάξο με το πρόγραμμα “Θερινό Πανεπιστήμιο 2017”.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, οι συμμετέχοντες διέμειναν στις φοιτητικές εστίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η παραχώρηση των οποίων διευκόλυνε στο έπακρον τη διεξαγωγή του προγράμματος. Πέραν του χώρου, ο οποίος ξεπέρασε κατά πολύ κάθε προσδοκία τόσο των διοργανωτών όσο και των συμμετεχόντων, ολόκληρο το προσωπικό των εστιών βρισκόταν ανά πάσα ώρα και στιγμή δίπλα στην AEGEE-Athina για την κάλυψη της οποιασδήποτε ανάγκης. Εκτός των δωματίων, διατέθηκε ειδικός χώρος / τραπεζαρία στον οποίο οι συμμετέχοντες του προγράμματος μπορούσαν να φάνε το πρωινό και το βραδυνό τους. Για την παροχή του πρωϊνού θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τα καταστήματα Σκλαβενίτης που εδώ και χρόνια στέκεται δίπλα στην AEGEE-Athina και στηρίζει τις δράσεις μας. Επιπλέον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον όμιλο Παπαδοπούλου για τα γλυκίσματα και τα μπισκότα, τα οποία οι συμμετέχοντές μας απολάμβαναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη συνεισφορά του The Old Baker, του οποίου τα αρτοπαρασκευάσματα συνέβαλαν στο να μπορέσουμε να παρέχουμε το καλύτερο δυνατό πρωινό!

Οι συμμετέχοντες του προγράμματος ξεναγήθηκαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην Αρχαία Αγορά, το μουσείο της Ακρόπολης, στο Ιστορικό κι Αρχαιολογικό μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινής και Χριστιανικής Τέχνης. Εκτός αυτών, είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν και να περιηγηθούν στους δρόμους και τα σοκάκια της Αθήνας, στο κέντρο, στα Αναφιώτικα, στο Ζάππειο και στον Εθνικό Κήπο. Ωστόσο, όπως και σε κάθε δράση της AEGEE, έτσι και στο θερινό πανεπιστήμιο διοργανώθηκαν workshops πάνω στην Ελληνική γλώσσα και κουλτούρα, σε χώρο που μας παραχωρήθηκε από το Loukoumi Bar. Φυσικά, δεν έφυγαν από την Αθήνα χωρίς να πάρουν μια γεύση από τη νυχτερινή ζωή στο Γκάζι. Την καλύτερη εντύπωση ωστόσο του κάνε το Ούζο Πλωμάρι, το οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την υποστήριξη.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Blue Star Ferries, το πρόγραμμα συνεχίστηκε στο πανέμορφο νησί της Νάξου. Για τη διαμονή μας παραχωρήθηκε για ακόμη μια χρονιά από τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ το Κλειστό Γυμναστήριο Νάξου “Δημήτριος Περιστεράκης”. Πρόκειται για ένα χώρο με δυνατότητα στέγασης πολλών ατόμων, κάτι που σημαίνει πως οι φετινοί συμμετέχοντες είχαν άπλετο χώρο στη διάθεσή τους. Η παραμονή μας στο νησί συνοδεύτηκε από την ξενάγησή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, στο Ναό του Απόλλωνα και στη Χώρα της Νάξου. Το αποκορύφωμα του προγράμματος ήταν όταν μας δώθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούμε μοναδικά χωριά και κρυμμένα σημεία του νησιού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αξέχαστες στιγμές και πανέμορφες φωτογραφίες. Όντως σε ένα από τα πιο όμορφα Ελληνικά νησιά, με πλούσια παράδοση και ιστορία, δε θα μπορούσαμε παρά να γευτούμε την τοπική κουζίνα. Αρχικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα καταστήματα Βιδάλης για τη συνεισφορά τους στο θερινό πανεπιστήμιο, αλλά και τον Γιώργο και την Ελισάβετ από το Elizabeth’s Garden για το υπέροχο φαγητό που μας προετοίμασαν. Επιπλέον, η συνεισφορά της Ορθόδοξης Μητρόπολης Παροναξίας, και η παραχώρηση χώρου για workshops από την Καθολική Μητρόπολη Νάξου αποτέλεσαν σημεία αναφοράς κατά τη διάρκεια του προγράμματός μας.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο έληξε με μια μεγάλη βραδιά γιορτής, την “Ευρωπαϊκή Βραδιά“. Η “Ευρωπαϊκή Βραδιά” αποτελεί παράδοση της AEGEE και φέρνει τους πολιτισμούς των συμμετεχόντων πιο κοντά. Όλοι οι παρεβρισκόμενοι παρουσιάζουν τις χώρες τους και προσφέρουν φαγητά, γλυκά και ποτά από αυτές. Η AEGEE-Athina παρουσίασε ούζο, ευγενική χορηγία του Ομίλου Βαρβαγιάννη, γλυκά του κουταλιού και κίτρο Νάξου από τα αποστακτήρια Προμπονά, αλλά και γραβιέρα και αρσενικό Νάξου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι συμμετέχοντες έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τα Ελληνικά εδέσματα.

 

Εκτός των φορέων και των επιχειρήσεων που αναφέραμε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Νάξου και το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) για τη στηριξή τους τόσο κατά την περίοδο προετοιμασίας όσο και κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Όλοι εμείς στην AEGEE-Athina αλλά και οι 35 συμμετέχοντες περάσαμε ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής μας. Φωτογραφίες από τις περιπέτειές μας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας στο facebook. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας σε οποιαδήποτε περίπτωση!