Τι είναι η AEGEE;

H AEGEE (European Students’ Forum) είναι μία πανευρωπαϊκή οργάνωση νέων που προωθεί τη συνεργασία, την επικοινωνία και την κοινωνική ένταξη των νέων ατόμων στην Ευρώπη. Αποτελεί μία μη-κυβερνητική, πολιτικά ανεξάρτητη, μη-κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία είναι ανοιχτή σε νέους και φοιτητές όλων των σχολών – αριθμώντας περισσότερα από 13.000 μέλη, σε 200 φοιτητουπόλεις, σε 40 Ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη διεπιστημονική ένωση φοιτητών στην Ευρώπη!

Βασική αποστολή της οργάνωσης, η οποία ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1985, είναι η προώθηση της ιδέας μίας ενωμένης Ευρώπης, χωρίς προκαταλήψεις & η ανάπτυξη μίας πλούσιας Ευρωπαϊκής ταυτότητας. Το διευρυμένο δίκτυο της AEGEE αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για εκατοντάδες νέους εθελοντές από 40 Ευρωπαϊκές χώρες να δουλέψουν μαζί σε ένα πλήθος δράσεων στο εξωτερικό, από συνέδρια και σεμινάρια μέχρι πολιτιστικές ανταλλαγές, Θερινά Πανεπιστήμια, Case Studies και συναντήσεις Working Groups.

mfa

(Πεδία Δράσης της AEGEE)

Δίνοντας έμφαση στα ταξίδια, την νεανική κινητικότητα, την ανταλλαγή ιδεών και τη διοργάνωση κοινών projects, η AEGEE επιχειρεί να ξεπεράσει τις εθνικές, πολιτιστικές και κοινωνικές διαφορές και να συμβάλλει στη δημιουργία μίας προοδευτικής Ευρώπης για τους νέους. Ένα από τα βασικά γνωρίσματα της AEGEE, που την καθιστά ξεχωριστή και εξασφαλίζει τον καθαρά ευρωπαϊκό της χαρακτήρα, είναι η απουσία εθνικού επιπέδου στην οργανωτική της δομή. H AEGEE βασίζεται στην οργάνωση και λειτουργία δεκάδων τοπικών παραρτημάτων (antennae) που βρίσκονται σε διάφορες πόλεις ανά την Ευρώπη (όπως είναι και η AEGEE-Athina). Οι antennae με τη σειρά τους υπάγονται στο κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της AEGEE (Comité Directeur), το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες και είναι υπεύθυνο για την εξωτερική εικόνα της οργάνωσης και τον συντονισμό των δράσεων του δικτύου.

Οι βασικοί στόχοι της οργάνωσης είναι:

  • η προώθηση μίας ενοποιημένης Ευρώπης χωρίς προκαταλήψεις,
  • η προσπάθεια δημιουργίας μίας πιο ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνία του σήμερα και του αύριο,
  • η ενίσχυση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεκτικότητας, της διασυνοριακής συνεργασίας, της κινητικότητας και της Ευρωπαϊκής προοπτικής στην εκπαίδευση

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της AEGEE είναι η δημιουργία του προγράμματος Erasmus τη δεκαετία του 1980, χάρη στο αποτελεσματικό lobbying του ιδρυτή της οργάνωσης Franck Biancheri που έκαμψε τις αντιρρήσεις του κατηγορηματικά αντίθετου Γάλλου Προέδρου François Mitterrand!  Το πιο γνωστό project της AEGEE, τα Θερινά Πανεπιστήμια, αποτελούν επίσης πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο θεσμό της οργάνωσης, φέρνοντας κοντά χιλιάδες νέους εθελοντές κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 25 χρόνια!

Η AEGEE έχει συμμετοχικό ρόλο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συμβουλευτικό ρόλο στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, λειτουργική θέση στο Συμβούλιο της UNESCO, ενώ παράλληλα είναι μέλος του European Youth Forum. Συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσημη ιστοσελίδα της AEGEE-Europe: www.aegee.org

Μόλις πήρες μία ιδέα για το πώς είναι δομημένη η οργάνωση μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν θέλεις να ενημερωθείς για την AEGEE-Athina συγκεκριμένα επισκέψου αυτή τη σελίδα!